Samenwerken aan perspectief - Wendy & Wessel

Competentietest als powerboost voor de toekomst Met het programma Kansen voor Jongeren, vergroot het Oranje Fonds de arbeidsmarktkansen van jongeren die voortijdig en zonder diploma school verlaten. Het programma bestaat uit 20 vrijwilligersprojecten in Nederland. Vebego steunt er hiervan vijf, waaronder Stichting PWR House in Eindhoven.

PWR House begeleidt vroegtijdige schoolverlaters naar onderwijs of werk op mbo-niveau 2. Projectleider Wessel Schulting:  “De jongeren hebben geen startkwalificatie, vaak geen uitkering en weinig perspectief op de arbeidsmarkt. Ze hebben geen idee waar hun kwaliteiten liggen en wat hun mogelijkheden zijn. Met Kansen voor jongeren maken we hun perspectief inzichtelijk.” 
Met stageplaatsen en werkervaringsplaatsen, leveren de bedrijven van Vebego een actieve bijdrage aan het vergroten van de arbeidsparticipatie van deze jongeren. En dankzij een convenant met UWV, kunnen de jongeren nu ook hun competenties testen. 

Wessel: “De samenwerking met UWV, die via Vebego tot stand kwam, is heel welkom. In aanvulling op de werkervaring, biedt UWV de deelnemers nu interesse-, capaciteiten- en competentietesten aan.”


Kwaliteiten in kaart
Wendy Merks, Adviseur Werk bij UWV, neemt de testen af. “Na het vaststellen van het instapniveau van iedere deelnemer, bekijken we waar  interesses liggen, waar ze goed in zijn en waar dus mogelijkheden liggen op de arbeidsmarkt. De drie toetsingen maken dat inzichtelijk, waarbij de competentietest wat mij betreft het meest interessant is. Het geeft de deelnemers een helder beeld van hun kwaliteiten.” 

 

Vertrouwen in de toekomst
Schulting is enorm te spreken over het traject met UWV. “De uitslagen van de testen geven het zelfvertrouwen van de jongeren een enorme boost. Veel van hen blijken meer in hun mars te hebben dan ze van zichzelf dachten.”

“Het instapniveau is bij veel jongeren bijvoorbeeld hoger dan verwacht. Anderen hebben met een paar nuttige tips van UWV weer vertrouwen in hun professionele toekomst. Tel daar concrete handvatten om heel gericht op te zoek te gaan naar passende opleiding of baan bij op, en de wereld ligt aan hun voeten.”

 
Terug naar boven