Robots


iPadrobot
In 2014 experimenteert Vebego Innovations met de Double Robotics, ook wel iPadrobot genoemd. Karolien Niederer: “Het is eigenlijk niets meer dan een iPad met videoverbinding op een – op afstand bedienbare – Segway.”

Aanleiding voor ons experiment is het succes ervan in ziekenhuizen die de iPadrobot inzetten om langdurig zieke kinderen in contact te brengen met het thuisfront. Via de videoverbinding kunnen zij als het ware ‘mee-eten’ met het gezin.

Het riep bij ons de vraag op of we met de iPadrobot meer in contact kunnen komen met onze opdrachtgevers. Kunnen we met de robot onze dienstverlening meer zichtbaar maken of er ‘fysiek’ zijn op momenten, dat het nodig is?

Zo hebben we de iPadrobot getest als housekeeper. Terwijl de echte housekeeper achter zijn desk zit met videoverbinding, rijdt de robot door het pand om te vragen of hij de gebouwgebruikers van dienst kan zijn. Ook hebben we dit getest met een receptionist in Heerlen die de receptionisten op Schiphol assisteert.

 


Ombouwrobot
Dat een robot niet perse het uiterlijk van een mens hoeft te hebben, bewijst de ‘ombouwrobot’. “Kunnen we van een schoonmaakmachine een zelfstandig functionerende robot maken? De ombouwrobot moest hier het antwoord op geven.”

We onderzochten of het haalbaar was een schrobzuigmachine van het snoer te ontdoen en te pimpen met batterijen en sensoren. Kan zo’n machine aan het werk zonder dat daarvoor mensenhanden nodig zijn? Dat blijkt zo gemakkelijk nog niet, want – om één voorbeeld te noemen – hoe leeg je het waterreservoir?

Tussentijdse conclusie? Omdat de technologie steeds voordeliger wordt, is het makkelijker experimenteren met dit soort initiatieven. Hierbij is de acceptatie van technologie door mensen in veel gevallen nog altijd de grootste knoop die we – ouderwets met de hand – moeten doorhakken.

Terug naar boven