De magie van Yask
Wearables nóg niet breed gedragen
Innovatie

Robotisering binnen Vebego

Personal service gaat hand in hand met robotisering

 

Race against the machine?


De stofzuigerrobot op kantoor. De bagage-incheckautomaat op Schiphol. De beddenreinigingsrobot in het ziekenhuis. Maken automatisering en robots de arbeidsintensieve dienstverlening van Vebego in de toekomst overbodig?


Volgens Karolien Niederer van Vebego Innovations zal het zo’n vaart niet lopen. Sterker nog: verregaande automatisering levert juist banen op. Andere banen. Banen van de toekomst. Kijk maar naar de stabiel lage werkeloosheid in sterk geautomatiseerde landen. Bovendien leidt automatisering tot meer waardering voor ons werk. Is your job at risk?

 


Persoonlijk contact
Handwerk wordt sinds jaar en dag vervangen door machines of data. De technologie heeft traditionele arbeid op vele fronten al makkelijker, lichter, efficiënter en veiliger gemaakt. Wat dat betreft moedig ik de versnelling van de technologie alleen maar aan.

Ook omdat dat ons juist de ruimte geeft om de unieke kant van onze personal services nog beter te etaleren, zoals het betekenisvolle, persoonlijk contact. Dat blijft mensenwerk.

Neem de bagageautomaat op Schiphol. Veel mensen checken hun bagage eenvoudig in met zo’n apparaat. Maar veel reizigers ook niet. Die hebben er hulp bij nodig. Hulp van de karrenregulator (kofferkruier) van Vebego bijvoorbeeld. Die heeft er door de komst van de bagageautomaat een baan bij.

 


Taakverbreding
Taken verbreden, banen stapelen… Het is volgens Karolien het antwoord op de ‘dreiging’ van de robot-, big data- en biobased-technologie.

Welke werkzaamheden binnen een bepaald geografisch gebied kunnen we nog meer voor onze rekening nemen? En welke opleiding hebben onze medewerkers hiervoor nodig? Hoe maken we van onze medewerkers onmisbare steunpilaren in de werk- of leefomgeving?

Dankzij aanvullende opleiding, is die behulpzame kofferkruier/aanspreekpunt bij de bagageautomaat voortaan ook inzetbaar als beveiliger op Schiphol. Als multifunctionele medewerker van betekenis. Daar kan geen robot tegenop.

 

 

 

Heeft Robotisering effect op jouw werkplek?Bekijk tussenstand
Terug naar boven